Maailmassa on vain yksi henkilö, jonka kanssa vietät elämäsi jokaisen hetken. Ei siis ole ihan pikku juttu, millaista hänen seuransa on. Jos haluat oppia tuntemaan tuota tyyppiä paremmin, pysähdy uteliaasti ihmettelemään ja tutkimaan. Jokainen hetki on hyvä hetki aloittaa syvempi tutustuminen.
”Parempi yksin kuin huonossa seurassa” sanotaan. Oletko samaa mieltä? Tekee mieli kysyä, millaista seuraa sinä olet itsellesi? Jos käytössäsi on vain viisi sanaa, mitkä viisi valitset kuvaamaan sitä, millaista sinulla on olla itseksesi?
Omia ajatuksia, tunteita, tekoja ja valintoja ymmärtää paremmin, kun opettelee tunnistamaan, mitä mielessä liikkuu ja mihin se johtaa. Sillä jos ei tunnista, on vaikea säädellä tekemisiään. Yksi asia vain johtaa toiseen. Syiden ja seurausten yhteys jää hähmäiseksi ja asiat vain tapahtuvat. Tilanteissa piileviä vaihtoehtoja ja valinnan mahdollisuuksia ei tule huomanneeksi. Eikä tule ajatelleeksi, että sekin on valinta, ettei valitse.
Tarkkaavaisuus on valikoiva
Se kasvaa, mihin huomio kiinnittyy. Siksi on hyvä tunnistaa, missä oma huomio on ja mitä haluaa kasvattaa. Jos haluat nähdä paremmin omia onnistumisiasi, päätä nähdä niitä. Jos haluat huomata selkeämmin omaa kehittymistäsi, päätä huomata sen merkkejä. Näet sitä, mitä haluat ja huomion suuntaaminen mahdollisuuksiin vie paremmin perille.
Tunnistaminen on kaiken systemaattisen kehittämisen alku. Sen vuoksi ”Mitä haluan kasvattaa?” on hyvä kysymys itselle esitettäväksi. Se kasvaa, mihin huomiosi kohdistat. Tunnista, mitä sinä haluat elämässäsi nähdä enemmän? Kysymyksillä ohjaat tarkkaavaisuuttasi ja autat aivojasi löytämään. Vahvistut.
Kysymykset työkaluna
Kysymykset ovat yksi mainio itsensä johtamisen työkalu. Ne ovat osa ajattelun ja omien tavoitteiden näkyväksi tekemistä. Se, mikä saa näkyvän muodon, muuttuu todellisemmaksi. Eikä haittaa ollenkaan, ettei vastauksia heti ole. Kysymyksillä ohjaat huomiosi kohdistumista. Se, että löydät hyviä kysymyksiä, kertoo, että itsetuntemuksen kehittämisen matkasi on hyvässä vauhdissa.
Siihen, mitä ympärillä tapahtuu, ei useinkaan voi isosti vaikuttaa. Omien ajatuskulkujen ja tunteiden sanallistaminen auttaa kuitenkin ymmärtämään omaa asennetta ja suhtautumista tapahtumiin. Ja kun ymmärtää, voi vaikuttaa. Se minkä merkityksen antaa tapahtumille, on täysin omissa käsissä.
Itsensä tutkiskelu muuttaa ihmistä
On viisautta tunnistaa kuormansa, tuntea omat rajansa ja tehdä tilaa sille, mitä kaipaa enemmän. Tutkiskelemalla ohjaat itseäsi entistä paremmaksi seuraksi itsellesi. Ajattelu on pohja kaikelle tekemiselle. Se, mitä ajattelet, näkyy monin tavoin ulos – ja vaikutusketju on voimakas.
1. Se, mihin uskot, muokkaa ajatuksiasi.
2. Ajatukset johtavat tulkintoihin ja tulkinnoista syntyvät tunnetilat.
3. Tunteet ohjaavat tekoja ja teoista tulee vähitellen tapoja.
4. Tavoista sitten syntyy se maailma, jossa elät.
Kun haluat muuttaa tekemistä, aloita ajattelusta. Liikkeelle pääsee hyvin vaikka näillä kysymyksillä.
– Mihin minä uskon?
– Millaista tarinaa kerron itsestäni itselleni?
– Millaista seuraa haluan ja aion olla itselleni?
– Mitä haluan, että minusta heijastuu ulospäin muille?
– Mikä vahvistuu, kun minä tulen paikalle?
Kesäblogin kirjoittaja Anna-Mari Siekkeli on sparraava johdon ja esimiesten tuki, jonka valmennuksissa on luvassa aina innostusta, kannustusta ja vahvistusta.