Puhujan aiheita
Johanna Huhtamäki kannustaa muutokseen, antaa toivoa paremmasta ja näkemystä siitä, että epävarmuudenkin keskellä kaikki on mahdollista. Hänen osaamisensa on laaja-alaista, mutta suosituimpia aiheita ovat:
- Keskinkertaisuudesta huippusuorituksiin
- Kiitollisuus – oikotie onneen ja menestykseen?
- Lahjakkuuden nousu ja tuho – sinäkin pystyt
- Merkityksellisyys – miksi sillä on merkitystä?
- Mokaa itsesi menestymään
- Motivaatio – miksi se minua liikuttaa?
- Muutoksella menestykseen
- Onnellinen työyhteisö, menestynyt työyhteisö. Totta vai tarua?
- Onnellisuuden opit – onko onnellisuus muutakin kuin onnellista olemista?
- Onnistu mielelläsi
- Tavoitteiden voima
- Voi hyvin mielelläsi
- Webinaarit ja verkkokoulutukset
Johanna Huhtamäki
Yritysvalmentaja ja menestystutkija Pyydä tarjous ›Johanna Huhtamäki on diplomi-insinööri, positiivisen psykologian asiantuntija, valmentaja, tietokirjailija ja väitöstutkija, joka tutkii menestyksen taustalla vaikuttavia ajattelumalleja, kuten motivaatio, merkityksellisyys, onnellisuus ja kiitollisuus. Positiivisesta psykologiasta ja valmennuksesta Johanna on suorittanut kansainvälisiä opintoja ja valmistuukin kohta soveltavan positiivisen psykologian ja valmennuksen psykologian maisteriksi (MAPPCP).
Johanna Huhtamäki on kirjoittanut kirjan Pakkopositiivisuudesta tasapainoon (Otava 2021) ja yhdessä Vappu Pimiän kanssa Valon antajat – Kiitä unelmasi todeksi (Otava 2019) sekä siihen liittyvän tehtäväkirjan Valon antajat – Tee unelmasi todeksi (Otava 2020).
Puhujana Johanna yhdistää lumoavalla tavalla tieteen todellisiin arjen ja työelämän kokemuksiin. Hän tuo rohkeasti yhteen näkemyksiä eri tieteenaloilta ja haastaa ajattelemaan, innostaa ja valaa rohkeutta. Johannan puheenvuoroissa keskiöön nousevat sisäinen motivaatio, merkityksellisyyden kokeminen, menestyksen saavuttamisen teemat, onnellisuus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä erilaiset ajattelumallit ja niiden vaikutus.
Koulutusten ja puheenvuorojen esimerkkisisältöjä
Tavoitteiden voima – mahdottoman mahdollisuus
Oikein asetettuina tavoitteet toimivat suurena motivaation lähteenä ja kannustavat siirtymään oman mukavuusalueen ulkopuolelle: Saavuttamaan aiemmin saavuttamattomissa olevan. Väärinasetettuina tavoitteet kuitenkin muodostavat riskin heikentyneeseen suorituskykyyn ja kehityksen hidastumiseen, mikä luultavasti ei ollut tavoitteenasettelun alkuperäinen tavoite.
Motivaatio – miksi se minua liikuttaisi?
Motivaatio saa jatkamaan, vaikka olisimme väsyneitä. Yrittämään enemmän, jos emme heti osaa jotain. Tekemään sen, mikä ensin vaikuttaa mahdottomalta. Jotta voisimme motivoida itseämme tai muita, meidän on tunnettava ne työkalut, jolla tätä mahdollistavaa voimaa voidaan synnyttää ja ylläpitää. Motivaatiota ei voida pakottaa, mutta sitä voidaan hienovaraisesti suostutella…
Innostus, tahdonvoima ja tavat – entä kun ei huvita?
Kaikki sujuu, kun innostusta riittää! Mutta entä, jos sitä ei ole? Mistä tahdonvoima syntyy ja miten sitä voidaan kehittää? Entä tapamme, onko niitä mahdollista muuttaa, vai olemmeko vain tapojemme orjia?
Menesty muutoksessa – muutoksella menestykseen
Kaikki ovat kuulleet muutosvastarinnasta. Useimmat eivät kuitenkaan vastusta muutosta. Suurin osa kannattaa ja tukee sitä. Muutos nähdään hyvänä, kunhan vain asiat ovat senkin jälkeen, kuten ne ovat aina olleet.
Hyvinvointia töissä ja töiden jälkeen – onko pakko jaksaa?
Usein puhutaan hyvinvoinnista: henkisestä hyvinvoinnista, työhyvinnoista, kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Kuitenkin monet voivat huonosti. Tarkoittaako hyvinvointi siis pahoinvointia?