Korona ja oman hyvinvoinnin johtaminen – mitä voimme oppia pandemiasta

Tiesin jo etukäteen, että tästä keväästä tulee yksi elämäni intensiivisimmistä.

Olin perustanut vuonna 2018 uuden valmennusyrityksen, jonka tavoitteena on kasvaa B2B-markkinalla. Meille syntyi esikoisvauva syyskuussa 2019 ja keväällä 2020 meidän maallemuuttohaave oli muuttumassa todeksi oman talon rakennusvaiheen käynnistyessä.

Mitä en tiennyt tulevaksi oli korona ja sen tuoma dramaattinen muutos pääosin livevalmennuksiin ja -tapahtumiin perustuvaan yritystoimintaani.

Kevät oli siis vielä paljon odotuksiakin raskaampi ja intensiivisempi. Onneksi olin jo yli 10 vuoden ajan aktiivisesti parantanut omaa resilienssiäni ja muodostanut sellaiset jaksamista tukevat rutiinit, jotka kestivät ja kantoivat myös tämän vaativan ajan yli. Mutta koville se otti, todella koville. Omaa jaksamista piti aktiivisesti seurata ja muokata toimintaa sen mukaan.

Koronapandemia toi monelle mukanaan epävarmuutta, isoja muutoksia ja paljon stressiä. Se myös nosti esiin metabolisen terveyden tärkeyden. Tyypin 2 diabetes, korkea verenpaine ja merkittävä ylipaino näyttäisivät olevan riskitekijöitä koronan suhteen. Ne ovat myös kaikki asioita, joihin voimme vaikuttaa valtavan paljon omilla päivittäisillä toimillamme.

Emme voi tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Korona osoitti, että rajuja, hyvin nopeita globaaleja vaikutuksia tuottavia asioita voi tapahtua. Ja yksilöinä niistä vaikuttavat selviävän parhaiten he, jotka ovat metabolisesti terveitä ja joiden resilienssi on vahva.

Resilienssille on useita määritelmiä, mutta yleisesti sillä tarkoitetaan kykyä sietää muutosta ja selviytyä siitä.

Omaa resilienssiään ja poikkeustilanteista selviämisen todennäköisyyttä voi parantaa ihan samoilla keinoilla, joilla myös oma hyvinvointi ja terveys paranevat. Tämä on kuitenkin vaikeaa tai mahdollisesti myöhäistä kriisin ollessa päällä. Sen takia hyvinvointia tukevat tavat ja rutiinit on tärkeää viedä pysyväksi osaksi arkea jo hyvän sään aikana.

Hyvinvoinnin kulmakivet ovat liike, uni, ravinto ja stressinhallinta.

– Hyvä kestävyyskunto auttaa palautumaan arjen kuormituksesta ja lihasvoima korreloi toimintakyvyn ja pitkän iän kanssa. Muista siksi pitää molemmista huolta.

– Taito nukkua hyvin myös paineen alla on asia, jota pystyy harjoittelemaan ja johon pystyy omilla päivittäisillä valinnoilla vaikuttamaan. Siinä auttavat esimerkiksi illan rauhoittaminen, stressinhallintaharjoitukset ja säännöllinen vuorokausirytmi.

– Ravinto on yksi isoimmista tekijöistä metabolisen terveyden ja painonhallinnan kannalta. Suosi prosessoimatonta ravintoainetiheää ruokaa. Se antaa aitoa kylläisyyttä ja tukee siten kuin automaattisesti painonhallintaa.

– Kykyä toimia stressaavassa tilanteessa ja kestää painetta voi harjoitella monin keinoin. Tehokkaita tapoja ovat esimerkiksi mindfulness-harjoittelu, kiitollisuus ja positiivinen asenne ja hermostoa rauhoittavat hengitystekniikat.

Onko sinulla tarve kehittää jotain osa-aluetta? Tee omaan elämäntilanteeseesi sopiva realistinen suunnitelma ja käy toimeen. Näin olet paremmin varautunut kohdatessasi seuraavan vaativan ajanjakson. Ja jos sellaista ei heti tulekaan, olet vahvistanut omaa resilienssiä ja hyvinvointia, ja luultavasti samalla tuonut omaan elämääsi lisää jaksamista, energiaa, iloa ja onnellisuutta!

Blogin kirjoittajan Jaakko Savolahden missiona on hyvinvointi; terveyden, onnellisuuden ja ilon kasvattaminen yrityksissä.