Vahvista vastustuskykyäsi, rauhoita mieltäsi!

Muutamassa viikossa pelosta, huolista, ahdistuksesta, epävarmuudesta ja stressistä on tullut osa meidän jokaisen elämää tavalla tai toisella, enemmän tai vähemmän. Uutisia koronaviruksesta tulvii joka puolelta ja kielteiseltä vireeltä on hankala välttyä. Ajatuksemme kiertävät helposti pelosta toiseen ja mieli pyörii kielteisissä ajatuskuvioissa.

Jatkuva stressi vie kehomme immuunipuolustuksen tilaan, jossa se ei enää toimi täydellä teholla. Lääketieteen tohtori Mikko Pänkäläinen on tutkinut kielteisen ajattelun merkitystä terveydellemme. Hänen mukaansa negatiivinen ajattelu lisää kehon matala-asteista tulehdusta ja tiedetään että stressaantuneet ovat muita ihmisiä tulehtuneempia.

Mitä voimme tehdä mielen tasolla oman vastustuskykymme vahvistamiseksi ja mielemme rauhoittamiseksi?

Varmista riittävä uni! Uni on tärkein palauttajamme. Pyri nukkumaan 7-9 tuntia yössä.

Mene metsään. Luonto hoitaa stressiä, laskee verenpainetta ja vahvistaa immuunipuolustusta. Meidän metsissämme on paljon tilaa. Pidä vaikka etäpalaveri metsässä.

Ole yhteydessä rakkaisiin ihmisiin videopuhelulla tai soittamalla. Ole läsnä läheisillesi. Nyt kun ei ole kiire harrastuksiin, nauti läheisyydestä. Kokeile henkisen läheisyyden lisäämistä tämän harjoituksen avulla. Sen lisäksi, että se rauhoittaa mieltäsi, se lisää positiivisia tunteita ja rauhoittaa tulehdusta kehossasi.

Aloita aamu kiitollisuudella ja pohdi kiitollisuuden aiheita myös illalla viimeisenä. Kiitollisuus vahvistaa henkistä ja fyysisestä hyvinvointiamme ja lisää yhteenkuuluvuudentunnetta vaikeina aikoina.

Ajasta stressinhallintaharjoituksia arkeesi

Nyt on hyvä hetki pysähtyä ja tehdä harjoituksia, joiden avulla stressi lievittyy ja mieli rauhoittuu. Harjoitusten avulla voit tietoisesti ohjata ajatuksesi johonkin hyvään ja positiiviseen ja kohentaa oloasi. Ota päivittäiseksi rutiiniksi tehdä jokin stressiä lievittävä harjoitus. Ajasta harjoitus kalenteriin! Tauota työtäsi ja tee tauolla asioita, jotka oikeasti tukevat sinun ja läheistesi hyvinvointia.

Ohjattuja harjoituksia lisää löydät esim. Youtubesta tai erilaisista sovelluksista, kuten Calm, Oivamieli tai Headspace.

Kirjoittaja Miia Huitti on sertifioitu stressivalmentaja, joka haluaa inspiroida meitä jokaista voimaan paremmin ja olemaan onnellisempi niin työssä kuin vapaa-ajalla. Miian webinaarien kysytyimmät aiheet ovat stressinhallinta ja immuunipuolustus – ja tässä korona-talous-ihminen-keitoksessa kysyntä on huipussaan.