Menestystä omilla ehdoilla – 10 lempeää vinkkiä Annukka Vauhkoselta

Aivan ensimmäiseksi on hyvä pysähtyä ja kysyä itseltä, mitä menestys juuri minulle tarkoittaa? Ei ole nimittäin yhtä oikeaa tapaa määritellä sitä. Menestys tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Voimme pohtia, miten itse näemme asian ja toisaalta, miten muut ihmiset tai yhteiskunta sen näkevät.

Sisäisen ja ulkoisen menestyksen ei tarvitse olla ristiriidassa keskenään

Itselläni nämä kaksi, sisäinen ja ulkoinen menestys, olivat vuosien ajan ristiriidassa keskenään, mikä aiheutti valtavasti turhaa ja tiedostamatonta sisäistä kamppailua sekä ahdistusta. Nyt ymmärrän ja tiedän, että tärkeintä on olla uskollinen itselle ja kuunnella sitä, mitä itse haluaa. Minulle menestys tarkoittaa tällä hetkellä rohkeutta elää omannäköistä elämää. Se on jotain, mitä ei voi mitata rahassa tai someseuraajissa. Se ei myöskään vaadi yhteiskunnan normien täyttämistä – kuten asettumista tiettyyn muottiin, tietyn ikäisenä.

Minulle menestys on myös vapautta. Mahdollisuuksia toteuttaa itseäni omalla tavallani. Lisäksi se on jotain, mitä ei voi vertailla. Sinun menestys voi näyttää täysin erilaiselta kuin omani – ja kumpikin niistä on tärkeitä. Vuosien ajan tavoittelin jonkun toisen ajatusta siitä, mitä on olla menestynyt. Suorittajana uskoin, että samat asiat soveltuvat myös minulle ja ne on saavutettava voidakseni olla onnellinen, elääkseni merkityksellistä elämää – ja menestyäkseni.

Lue myös: 30 suosittua puhujaa työyhteisön hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen

Se polku ei kuitenkaan tehnyt minua onnelliseksi eikä lopulta myöskään soveltunut minulle. Mitä kovemmin tavoittelin yleisesti hyväksyttyä käsitystä menestyksestä (uraa, parisuhdetta, perhettä, lapsia jne.) sitä enemmän kadotin yhteyttä itseeni. Lopulta en enää nähnyt, miten hukassa olin. Nyt lempeämmän elämän myötä unelmani, tavoitteeni ja haaveeni ovat muuttuneet – ne ovat vaihtaneet muotoaan enemmän ja aidosti minun näköiseksi. Joten nyt tiedän, että 1) ihminen voi muuttua ja 2) kun löytää aidon yhteyden itseensä, voi vasta todella tietää, mitä elämältään haluaa.

Menestystä lempeyden voimalla

Yhteiskunta on opettanut meidät uskomaan, että itsensä jatkuva haastaminen, ylittäminen ja suorituskeskeisyys ovat ainoita oikeita polkuja menestymiseen. Usein tuntuukin, että vain lujan ponnistelun ja ankaran yrittämisen jälkeen arvostamme itseämme – ja myös toisiamme. Ihan kuin kaikki itseen tai muihin kohdistuva myötätunto täytyisi aina ensin ”ansaita”.  Tähän itsekin sorruin vuosien ajan, mutta miksi ihmeessä? Ehkä meitä huolettaa, että itseemme kohdistuvan lämmön ja empatian myötä ottaisimme asiat liiankin rennosti. Sen seurauksena menettäisimme elämämme hallinnan, emmekä olisi yhtä arvokkaita ja tehokkaita – epäonnistuisimme, olisimme huonompia ja heikompia kuin toiset.

Näin sen ei kuitenkaan pitäisi olla. Ystävällisyys itseä kohtaan ja oman itsensä puolella oleminen eivät tarkoita samaa kuin aikaansaamattomuus tai veltto joutenolo eikä niitä voi verratta myöskään alisuoriutumiseen.  Menestyä voi myös lempeyden voimalla – ei vain hampaat irvessä, väsyneenä ja väkipakolla. Itsensä puolella oleminen ei ole synonyymi laiskottelulle. Se on omien vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamista sekä niiden kuuntelemista. Se on omannäköistä elämää ja menestymistä omilla ehdoilla.

10 askelta menestykseen omilla ehdoillasi:

  1. Ole itsesi puolella – lempeän jämäkästi.
  2. Selvitä, mitä sinä elämältä haluat – millaista on sinun näköisesi elämä?
  3. Kuuntele sisäistä ääntäsi ja päästä irti ulkopuolelta tulevista odotuksista.
  4. Uskalla edetä omaan tahtiisi.
  5. Älä anna muiden asettaa esteitä polullesi.
  6. Unohda, mitä muut sinusta ajattelevat – sillä ei lopulta ole menestyksesi kannalta juurikaan merkitystä.
  7. Tee tavoitteistasi apuvälineitäsi ja tukipilareitasi.
  8. Kirjoita toimintasuunnitelma – mieti, mistä pitää luopua ja mitä tarvitset lisää.
  9. Keskity suorittamisen sijaan läsnäoloon ja kiitollisuuteen – opit näkemään hyvää pienissäkin onnistumisen askelissa.
  10. Kiitä, kannusta ja palkitse itsesi!

Haluatko apua menestymiseen omilla ehdoilla? Tutustu ja varaa Annukan motivoivat puheenvuorot täältä.