Tuntuuko koskaan siltä, että suoritat elämää, etkä tiedä kuinka pysäyttää elämäsi oravanpyörää? Kenties olet ajautunut tilanteeseen, jossa pelkäät pysähtymisen johtavan korttitalon sortumiseen, etkä näe muita vaihtoehtoja kuin yrittää jaksaa. Saatat jopa tiedostaa, ettei elämäntapasi tai – tilanteesi ole kestävä, mutta olet liian kiireinen tai väsynyt edes harkitsemaan muutosta.
Tilanne on jo saattanut mennä niin pahaksi, ettet ole aikoihin oikein kunnolla jaksanut innostua mistään. Voimavarasi tuntuvat olevan kortilla ja itsestäsi huolehtiminen vaikuttaa haaveajattelulta. Yöllä et välttämättä saa kunnolla nukuttua koska hermostosi käy ylikierroksilla, mielesi laukkaa tai painajaisesi pitävät sinut hereillä. Väsymyksesi on mahdollisesti alkanut jo näkymään työsi jäljessä, mielialassasi tai ihmissuhteissasi. Jaksaaksesi arkeasi olet saattanut jättää pois kaikki ne asiat, jotka aikaisemmin toivat sinulle iloa ja energiaa, tai niistä on tullut loputtoman tehtävälistan jatke. Saatat jopa kokea, että elämäsi päätehtävä on pitää pallot ilmassa, hinnalla millä hyvänsä.
Jos kuvaus tuntuu osuvalta, olet mitä luultavammin loppuun palamisen äärirajoilla ja olisi korkea aika vetää hätäjarrusta! Alla on muutaman vinkki tilanteeseen, jossa vaihtoehdot siihen tuntuvat olevan loppu.
1. MYÖNNÄ TILANTEESI
Lopeta itsesi ruoskiminen. Jos voimavarasi alkavat olemaan kortilla etkä näe ulospääsyä tilanteestasi, on korkea aika myöntää itsellesi totuus. Mikäli yrität juosta karkuun, sivuuttaa tai vähätellä tilannettasi haaskaat vain kallisarvoista aikaa ja energiaa. Ensimmäinen askel muutokseen, on hyväksyä sekä myöntää itsellesi, miten todella jaksat ja millaisessa elämäntilanteessa tällä hetkellä olet.
2. OTA MIELESI HALTUUN
Mitä vähemmän hallitsemme sisäistä maailmaamme, sitä enemmän saatamme tuntea, ettei meillä ole vaikutusvaltaa elämäämme tai sen kulkuun. Kun hallitsemme mieltämme voimme ankkuroida tietoisuutemme tähän hetkeen ja muuttaa ajatusmaailmaamme, sekä vaikuttaa siihen, mitä tunnemme, miten reagoimme sekä millaisia askelia otamme elämän laatumme parantamiseksi. Mielen haltuunotto voi aluksi tuntua vaikealta tai vieraalta ajatukselta. On miljoona ja yksi tapaa harjoitella sitä, eikä yksikään niistä ole väärin. Varaa kalenteristasi edes yksi minuutti päivässä, jolloin päätät harjoitella mielesi tietoista tarkkailua.
3. TYHJENNÄ MIELESI
Jos mielemme pauhaa taukoamatta, emmekä saa hetken rauhaa ajatuksiltamme, voi olla vaikea erottaa tunteiden ja voimavarojemme värittämiä ajatuksia todellisesta tilanteestamme. Tällöin toimintamme ja valintamme saattavat perustua hetkellisiin tunneratkaisuihin, eivätkä pitkäaikaisesti kestäviin päätöksiin. Kokeile kirjoittaa kaikki ajatuksesi paperille, äänitä ne itsellesi kuultavaksi tai mene vaikka metsään huutamaan ne ääneen. Tämä auttaa mieltäsi tyhjentymään, mikä puolestaan antaa tilaa luovuudelle, sisäiselle äänelle sekä objektiiviselle ajattelulle.
4. POHDI SEURAUKSIA
Tällä hetkellä sinä voit valita, mitä elämässäsi seuraavaksi tapahtuu. Mikäli päätät jatkaa samaa rataa eikä mikään muutu, voi pahimmassa tapauksessa edessäsi olla täyspysähdys. Jos niin käy joko kehosi tai mielesi pitää huolta siitä, ettet kykene enää hoitamaan yhtäkään tehtävälistalla olevaa asiaa ja joudut täysin luottamaan elämäsi muiden käsiin. Valitse onko se parempi vaihtoehto kuin tässä hetkessä muutoksen tekeminen.
5. KYSEENALAISTA MIELESI
Jos sinusta tuntuu siltä, ettei sinulla ole muita vaihtoehtoja kuin jatkaa samaa rataa, kyseenalaista se! Eikö maailmassa ole yhtäkään muuta tapaa tehdä asioita kuin miten teet ne nyt? Eikö tilanteen helpottamiseksi ole mitään käyttämättömiä vaihtoehtoja, oljenkorsia, apuja tai resursseja? Etkö todella löydä edes yhtä minuuttia päivässäsi, jossa voisit pitää huolta itsestäsi? Vaihtoehtoja luultavasti on, et vain ole tullut ajatelleeksi niitä tai et välttämättä pidä niistä. Suurin osa mielessämme olevista ajatuksistamme ovat tarinoita, joita kerromme itsellemme. Ne harvemmin kertovat meille koko totuutta.
6. MUUTA NÄKÖKULMAA
Kun olemme väsyneitä ja stressaantuneita, aivomme siirtyvät selviytymistilaan, jolloin ne sulkevat kaiken epäolennaisen pois ja ajatusmaailmamme kaventuu. Kun alkukantaiset aivomme menevät selviytymistilaan, emme välttämättä osaa nähdä kaikkia tarjolla olevia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Pohdi miten ystäväsi, vihamiehesi, idolisi tai perheesi ratkaisi tilanteen tai neuvoisi sinua etenemään asiassa eteenpäin?
7. PRIORISOI
Kulutatko aikasi oikeisiin asioihin? Yleensä merkityksettömimpien asioiden tekemiseen kuluu suurin osa ajastamme. Mikäli tuntuu, että tehtävälistalla on liian monta asiaa, delegoi tai päätä tehdä vain ne, jotka ovat elämän ja kuoleman tärkeitä. Huomioi kuitenkin, että terveytesi ja jaksamisesi kuuluvat siihen kategoriaan. Jos sinä et voi hyvin, ei kukaan ympärilläsikään voi hyvin.
8. KYSY PAREMPIA KYSYMYKSIÄ
Mielemme rakastaa haasteita ja pulmia. Jos kerromme itsellemme, että ratkaisua tilanteeseen ei ole, mielemme takuulla löytää lukemattoman määrän väitteitä sen tukemiseksi. Muuttamalla väitteen positiiviseksi pulmaksi kuten, ”kuinka voisin parantaa jaksamistani ja vähentää stressiäni?” annamme aivoillemme kysymyksen ratkottavaksi, johon se pyrkii löytämään vastauksen. Vaikkei meillä välittömästi olisikaan ratkaisua siihen, kuinka tarpeemme olisi mahdollista toteuttaa, muuttamalla kysymyksenasettelua avaamme itsemme ajattelulle, jossa muutos on mahdollista.
9. PYYDÄ APUA!
Älä jää tilanteeseesi kanssa yksin. Me suomalaiset jörököllit kannamme usein ”sisulla selvitään”, ”pakko pärjätä” ja ”avun pyytäminen on heikkoutta”- mentaliteettia, jolloin moni turha taakka ja helposti ratkottava asia jää oman rajoittuneen mielen varaan. Muilta avun tai toisen näkökulman pyytäminen vaatii välillä rohkeutta ja haavoittuvaisuutta, mutta sen avulla voi löytyä yllättäviäkin ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin.
10. ANNA KEHOSI AUTTAA
Jos olet loppuun palamisen äärirajoilla, olet todennäköisesti sivuuttanut kaikki kehosi viestit siitä, mitä todella tarvitsisit voidaksesi hyvin. Olet luultavasti tilanteessa, jossa sinulla on vaikeuksia rentoutua, hiljentää mielesi tai saada itsesi liikkeelle. Rauhoittamalla parasympaattisen hermostosi, annat kehollesi ja mielellesi mahdollisuuden eheytyä ja ladata pattereitaan. Voit tehdä sen esimerkiksi kosketuksen, lämpötilan, keinumisen, fyysisen ponnistuksen tai vaikka paljain jaloin maanpinnalla seisomisen avulla. Voit myös parantaa henkistä ja fyysisistä jaksamistasi vaalimalla kokonaisvaltaisesti kehoasi päivittäin.
11. HENGITÄ
Kun käymme ylikierroksilla ja on vaikea pysähtyä, hengityksemme muuttuu pinnalliseksi ja nopeatempoiseksi. Kiinnittämällä huomiomme hengitykseemme ja vetämällä syvään henkeä (niin, että pallea nousee) ja hengittämällä mahdollisimman pitkään ulos (niin, että pallea laskee), lisäämme hapen ja kortisolin määrää kehossamme sekä autamme hermostoamme rauhoittumaan. Rauhallisesti ja syvään hengittämällä viestimme aivoillemme, että ”vaara on ohi”, jolloin sekä kehomme että mielemme pyrkii palautumaan normaaliin tilaansa. Syvään hengittäminen on myös oiva tapa ankkuroida mielemme tähän hetkeen, joka puolestaan vähentää stressin ja kiireen tunnetta.
12. PALAUTA VOIMAVARASI
Loppuun palamisen suurin myytti on se, että se tarkoittaa liian monen asian tekemistä. Todellisuudessa se merkitsee sitä, että olemme tehneet liian vähän asioita, jotka antavat meille energiaa ja edesauttavat jaksamistamme. Mikäli voimavarasi on vähissä, tee asioita, joista saat voimaa ja energiaa. Kuuntele musiikkia, urheile, käy elokuvissa, tapaa ystäviäsi, meditoi tai vietä aikaa luonnossa. Raivaa aikaa asioille, jotka saa sydämesi sykkimään ja kehosi laulamaan.
MUISTA! Uupuminen ja loppuun palaminen ei tarvitse olla päätepysäkkisi. Jokainen päivä on mahdollisuus valita, millaista elämää sinä elät. Sillä
”Kaikki on mahdollista, kunnes sanomme itsellemme, ettei se ole mahdollista”!
Rakkaudella Jennica
Mikäli sinä tai yhteisösi kaipaatte vinkkejä siihen, miten ennalta ehkäistä loppuun palamista, mahdollistaa mahdoton elämä tai ottaa sisäinen maailma ja mieli haltuun, voi Jennican varata puhumaan aiheesta lisää tästä.