Puhujan aiheita

Mika takaa, että hänen esityksestään on osallistujalle hyötyä ja että sen aikana on myös hauskaa. Mikan puheenvuorojen ja valmennusten aiheet löytyvät viereisen palstan otsikoista sekä alla olevista teemoista.

 • Asenne & Motivaatio & Tiimityö
 • Asiakaskokemus & Palvelumuotoilu
 • Johtaminen & Esimiestyö & Strategia
 • Myynti & Markkinointi
 • Vuorovaikutus-teemat
 • Webinaarit ja verkkokoulutukset

Mika Pesonen

Temperamenttiälyn valmentaja ja tietokirjailija

Valmentaja, tietokirjailija Mika Pesonen (KTM) on kokenut ja pidetty valmentaja. Hän siirtyi vuoden 2020 keväällä valmennusyrittäjäksi työskenneltyään sitä ennen reilut kuusi vuotta OP Ryhmässä valmentaen myyjiä, esimiehiä ja johtoryhmiä. Mikan erinomaiset palautteet johtuvat hänen asiantuntemuksestaan, rohkeudestaan sekä erinomaisesta esiintymistaidostaan.

Mika julkaisi vuoden 2020 alussa yhdessä avovaimonsa Minna Oulasmaan kanssa tietokirjan ”Tunnista tyyppisi – löydä itsesi ja muiden parhaat puolet” (Otava). Kirjassa on erittäin kattavasti kuvattu erilaisia temperamentteja sekä se, kuinka niitä ymmärtämällä pärjää elämässä paremmin.

Mikan kysytyin esitys kertoo kirjan aiheena olevasta temperamenttiälystä. ”Hänellä sitä temperamenttia riittää”, todetaan usein. Silloin temperamenttiseksi mielletään vain sellainen käytös, jossa henkilö reagoi nopeasti ja selvästi havaittavalla tavalla eteen tuleviin tilanteisiin. Helposti unohtuu, että yhtä lailla temperamentikasta on myös rauhallinen ja vetäytyvä käytös. Temperamenttiäly on sen ymmärtämistä, että jokaisella on temperamentti ja ne ovat hyvin erilaisia.

Viestintä on yksi työpaikan vaikeimmista asioista. Sisällöltään samanlaisen viestin voi kertoa muille monella eri tavalla. Ihmisen temperamentti määrittelee, kuinka hän esimerkiksi esimiehenä kertoo ikävät asiat. Yksi täräyttää huonot uutiset voimakkaasti, toinen pehmentää ja saattaa jopa piilotella niitä iloisuuden alle, kolmas välttää niiden kertomista viimeiseen saakka ja neljäs ilmoittaa kylmästi pelkät faktat. Viestin vaikuttavuudessa on suuri ero etenkin, kun vastaanottajissakin on temperamenttieronsa. Mitä värityyppiä edustaa Tuntemattoman sotilaan Lammio. Entä Koskela?

Mikan luentoja:

Temperamenttiäly kotona ja työpaikalla

Mitä temperamenttiäly tarkoittaa? Miksi sitä tarvitaan? Kuinka se kohentaa yhteishenkeä ja työhyvinvointia? Miten huomioin erilaiset tyypit? Miksi temperamenttiäly edistää työhyvinvointia? Esityksen aikana osallistuja tekee temperamenttitestin.

Asenne + myyntirohkeus = Asiakaskokemus

Oletko ylpeä itsestäsi ja työstäsi? Mikä on itsestäänselvyyden ja perusasian ero? Mikä on työsi merkitys? Mitä erinomaiseen asiakaskokemukseen tarvitaan? Kuinka työntekijäkokemus heijastuu asiakkaisiin? Miksi et uskaltaisi?

Muutosmyötärinta

Miksi muutos ei houkuttele? Miten motivoin ihmisiä uuteen? Kuinka tunteet ovat muutoksen onnistumisen esteenä? Miksi muutosviestintä usein epäonnistuu? Miksi ”epämukavuusalueesta” ei kannata puhua?

Asiantuntijan esiintymistaito

Kuinka suunnittelen vaikuttavan esiintymisen? Omat vahvuuteni esiintyjänä? Introvertin ja ekstrovertin erot esiintymislavalla? Mistä löytyy uskottavuuden ja innostuksen tasapaino? Miksi ei kannata aloittaa ”Hyvää huomenta munkin puolesta”? Kuinka teen mieleenpainuvan lopetuksen?

Myyjän 13 kuolemansyntiä

Miten myyjät omat asenteet voivat haitata hänen menestymistään? Miten päästä eroon esiintymispelosta, olettamisesta, ylivalmistelusta, pakkien pelosta..? Valmennus sisältää ryhmätyön, jossa yhdessä pohdimme ratkaisuja ryhmän yleisimpiin ”synteihin”.

Esimiehen 13 kuolemansyntiä

Tosiasioiden tunnistaminen ja tunnustaminen on viisauden alku. ”Syntinen” esimies ei tunnista oman toimintansa haitallisia vaikutuksia. Vaivaako heikko ajanhallinta, puutteelliset viestintätaidot, jämäkkyyden puute, pomottaminen…? Miten luon psykologisen turvallisuuden?

”Olin jo aiemmin tehnyt DiSC-analyysin, mutta vasta Mikan valmennus toi siihen konkretiaa ja käytännönläheisyyttä. Nyt ymmärrän paremmin itseäni ja muita. Temperamenttiäly toimii kotona ja työpaikalla!”

– Päivi Puoskari, pankinjohtaja, OP Uusimaa

Puhujan aiheita

Mika takaa, että hänen esityksestään on osallistujalle hyötyä ja että sen aikana on myös hauskaa. Mikan puheenvuorojen ja valmennusten aiheet löytyvät viereisen palstan otsikoista sekä alla olevista teemoista.

 • Asenne & Motivaatio & Tiimityö
 • Asiakaskokemus & Palvelumuotoilu
 • Johtaminen & Esimiestyö & Strategia
 • Myynti & Markkinointi
 • Vuorovaikutus-teemat
 • Webinaarit ja verkkokoulutukset

Pyydä tarjous

* Pakollinen kenttä