Miten pääset eroon lomalla työstressistä? Lue 5 vinkkiä rentouttavaan kesälomaan

Monelle kesäloma on hetken hengähdystauko. Ja sitten mennään taas! Lyhytkin loma on antoisa, jos onnistuu irrottautumaan työasioista ja palautumaan. Mutta miten päästä eroon työmurheista lomalla? Tässä viisi vinkkiä antoisan kesäloman viettoon.

1) Valmistaudu lomaan huolella

Kesäloma on syytä varata kalenterista ennakkoon ja mielellään hyvissä ajoin jo talvella. Näin pystyt paremmin suunnittelemaan työsi ja toisaalta saattamaan keskeneräiset työt loppuun ennen vapaan alkua. Ei tarvitse sitten lomaa aloittaa ajatuksella ”mulla on tässä vain tämä yksi homma hoidettavana ja sitten alkaa loma”. Perhekin tykkää, kun loma alkaa lomalla.

2) Irrottaudu sähköpostista, somekanavista ja puhelimesta

Kesälomalla kannattaa laittaa läppäri naftaliiniin ja puhelin sekä äänettömälle että värinättömälle. Tällöin ei tule turhia ärsykkeitä häiritsemään orientoitumista kesälomafiilikseen ja viikonkin vapaa on antoisampi.

3) Aloita lomamatkalla

Yksi parhaimmista keinoista päästä eroon työkiireistä on aloittaa kesäloma heti viikon tai kahden matkalla. Monesti tällöin jää tekosyyt vähälle eikä työasioita tule samalla tavalla otettua työn alle kuin kotona. Kun ”unohdat” läppärin kotiin, niin lomarauha on vielä paremmin turvattu.

4) Ensimmäinen viikko on pahin

Usein ensimmäinen lomaviikko kuluu työasioita murehtien ja kesken jääneitä hommia selvitellen. Toinen viikko on jo lomaa ja kolmas viikko saattaa mennä huomaamatta. Mitä paremmin onnistut ensimmäisen viikon kahdesta ensimmäisestä päivästä karsimaan pois turhat työasiat, sitä nopeammin laskeudut lomamoodiin.

5) Kaikille ei pitkät lomat sovi

Olen tavannut useita yritysjohtajia, jotka pitävät lomat pidennettyinä viikonloppuina tai korkeintaan viikon mittaisina reissuina vuoden aikana. Se kuulemma sopii paremmin, kun siihen on tottunut. Tällöin ei myöskään pitkästy joutenoloon ja saa kuitenkin ajatuksia pois työelämästä riittävästi vuoden aikana.

Näillä vinkeillä saat toivottavasti muutettua kesälomasi kulkua antoisammaksi sekä lyhyenkin loman aikana ehdit palautumaan työtaakasta.

Aurinkoista ja rentouttavaa lomaa kaikille!

 

Artikkelin kirjoittaja Jari Moisio on toiminut yrityskehittäjänä jo yli 20 vuotta. Hän auttaa yrityksiä ja organisaatioita parantamaan asiakaskokemusta johtamisen ja digitalisaation avulla. Blogiartikkeleita hän on tuottanut vuodesta 2010. Tällä hetkellä Yrittäjän tarinaa -blogi kertoo tulokulmia työelämään.