Hybridityön ja itsesi johtaminen

Hybridityö kannattaa suunnitella ja kehittää sitä yhdessä niin, että se toimii yhä muuttuvissa tilanteissa sekä työnantajalle että työntekijöille ja mahdollistaa yhteisten tavoitteiden saavuttamisen. On myös syytä muistaa tärkeä itsensä johtaminen ja omien rajojensa tunnistaminen.

Muista ottaa mukaan keskusteluun myös etänä olevat

Hybridityössä osa työntekijöistä on läsnä, osa etänä, mutta molemmat ryhmät tulee tavoittaa ja saattaa vuorovaikutukseen niin hybridipalavereissa kuin työssä muutoinkin ja varmistaa tiedon ja palautteen kulku molempiin suuntiin. Tämä vaatii aktiivista johtamista, yhteyden ottamista ja keskustelua niin tiimitasolla kuin myös kahden kesken.

On myös hyvä muistuttaa yhteisistä arvoista, tavoitteista ja johdon tahtotilasta. Myös onnistumiset ja muutosten positiiviset vaikutukset kannattaa nostaa esille. Ja kysyä, mitä muille kuuluu.

Luonnollisesti on tärkeää myös varmistaa, että organisaatio tarjoaa hybridityöhön riittävät yhteydet ja ohjelmat sekä ohjausta samoin kuin toimivat työskentelytilat toimistolla.

Suunta eteenpäin, ei ”vanhaan normaaliin”

Takaisin ”vanhaan normaaliin” ei kannata pyrkiä. Sitä ei enää ole. Yhteisellä suunnittelulla luodaan paremmin tässä ja tulevassa ajassa toimivia, joustavia käytäntöjä, joilla ollaan valmiita ottamaan vastaan myös tulevat muutokset. Johtaminen onkin pitkälti tulevaisuuden johtamista ja muutosjohtamista.

Top 3 -lista:

  1. Luokaa yhdessä organisaationa ja tiimeinä lähi- ja etätyöhön toimivat pelisäännöt, jotka mahdollistavat turvallisen, yksilöllisen ja tarkoituksenmukaisen työnteon, niin itsenäisen kuin myös yhteistyön sekä toimistolla että etäyhteyksillä. Arvioikaa yhdessä ja jos jokin ei toimi, kehittäkää sitä toimivammaksi.
  2. Luokaa yhdessä palavereihin säännöt alkaen kokouskutsuista, joissa kokouksen tavoite ja agenda ovat selkeät ja kutsuttaviksi valikoituvat ne, joiden on perusteltu syy osallistua. Hyvin valmisteltuina kokouksia tarvitaan harvemmin. Kunnioittakaa kalenterivarauksia.
  3. Varmista aikaa myös oman työn kehittämiselle ja omasta jaksamisesta huolehtimiselle riittävällä palautumisella. Näytä hyvää esimerkkiä. Myös itsensä johtaminen on helpompaa selkein tavoittein ja prioriteetein. Jaa tietoa, vastuuta ja tehtäviä, pyydä tarvittaessa tukea. Itsensä johtamistakaan ei tarvitse tehdä yksin.

 

Blogin kirjoittaja Päivi Hautamäki on johtamisen kehittäjä ja vuorovaikutteinen valmentaja, hallitusammattilainen sekä kattavan johtajauran tehnyt innostava puhuja.